Hızlı Başvuru Yap
Marka İsimleri
Online Katalog
Marka Sorgula
0212 595 0892
Kamuda Türkçe Seferberliği Başlıyor

Kamuda Türkçe Seferberliği Başlıyor

Bilindiği üzere ülkemizde gün geçtikçe yabancı kelime kullanımı özellikle yabancı isimli markalar ve tabelalar artmaktaydı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Türkçe isim kullanma talimatıyla birlikte hükümet harekete geçti. Geçtiğimiz günlerde de “arena” isminin yanlış olduğu ve bunun değiştirilmesi gerektiğine değinmişti. Resmi tabelalar için artık bir standart oluşturulması için Türk Standartları Enstitüsü çalışmalara başladı. Çalışmalarla ilgili olarak da bir grup gazeteciye bazı açıklamalarda bulunan AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem “arena” isminin kullanımdan kaldırılmasının isabetli bir karar olduğunu ve buna benzer kelimeler için de değişikliğe gidileceğini belirterek değiştirilecek isimlerden birinin de “navigasyon” olduğunu belirtti. Erdem, bunun yerine “kılavuz, rehber, yol gösteren” gibi kelimelerin kullanılabileceğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

Tabelalar iki dilde olabilecek: Türkçe yazılar daha büyük olmak üzere tabela ve yön levhaları iki dilde yazılabilecek. Türkçe gözle görülür şekilde büyük olurken diğer dildeki yazılar Türkçe kelimelerin en az yüzde 25’i kadar daha küçük olacak.

Ekstra vergi: Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde faaliyet gösteren şirketler Türkçe tabela kullanacak. Kullanmayanlar daha fazla vergi ödeyecek.

O MARKALARI KAPSAMIYOR: Uluslararası markalar, düzenlemenin dışında tutulacak. Aynı şekilde yabancı dilden gelen (TV gibi) bazı özel kelimeler için de bir değişiklik olmayacak.

Türkçe isimlerle ilgili gelişmeleri değerlendiren Türkçe İsim Enstitüsü Başkanı Mevlüt KANBER (BAYKAMBER) şunları söyledi:

Türkçe İsim Enstitüsü yönetimi olarak biz Türkçe isimlerin kullanılmasına ve yabancı isimlerin baskısına dikkat çekmek üzere Türkçe İsim Enstitüsü (İSİMDER)i kurduk. Uzun bir süredir Türkçe isimler ile ilgili hassasiyetlerimizi belirttik. Çalışmalarımızı da bu doğrultuda yürüttük. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın bu talimatları ve Sayın Milletvekilimiz Ekrem Erdem Bey’in bu açıklamaları artık emeklerimizin meyvesini verdiğinin göstergesidir. Bu gelişmeler bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkçe isimlerle ilgili talimatları ve kararlılığını, Sayın milletvekilimiz Ekrem Erdem Bey’in de bu yöndeki açıklamalarını takdirle karşılıyor ve bu konudaki memnuniyetimizi belirtiyoruz, dedi.